Perseval-Farge: C de Pinots

perseval-farge-c-de-pinots[English] Made of 60% Pinot Noir and 40% Pinot Meunier. Based on 2009 with 64% of reserve wines from 2007-2006-2004. Dosage 6g / l. Disgorging: 02/2014. Straw color with fine bubbles and nice tears on the glass. In the nose, we get blueberries, porcini mushrooms, lovely yeast, subtle aroma of sea shells , cinnamon, dried figs, dates with cream cheese and sunflowers. After a while in the glass we get peach with chestnut honey and oak. A fresh nose with lovely mature overtones. The mouthfeel is expansive but still pretty tight. The attack is saline followed by peach, gooseberry, currant, prune, roasted hazelnut and brioche. On the mid palate we get candied ginger and even some Gruyère cheese. The finish is dry and reverberates lemon acids with toasted hazelnuts and zest of citrus fruit. Highly recommended. Drink now up to 2030.

[NL] Gemaakt van 60% pinot noir en 40% pinot meunier. Basis van 2009 met 64% reservewijnen uit 2007-2006-2004. Dosage 6g/l. Gedegorgeerd: 02/2014. Strokleur met een fijne pareling en mooie tranen in het glas. In de neus krijgen we blauwe bessen, eekhoorntjesbrood, mooie gisten, lichte geur van zeeschelpen, kaneel, gedroogde vijgen, dadel met roomkaas, zonnebloemen. Na wat langer in het glas krijgen we perzik met kastanjehoning en eikenhout. Een frisse neus met prachtige mature boventonen.  Het mondgevoel is expansief maar toch vrij strak. Lichte ziltige aanzet gevolgd door perzik, stekelbes, aalbes, gedroogde pruim, geroosterde hazelnoot, brioche. Op het middenpallet krijgen we gekonfijte gember en zelfs wat gruyèrekaas. De finale is droog en heeft resonerende citroenzuren met getoaste hazelnootjes en zeste van citrusfruit. Aanrader. Drink nu tot 2030.

Rating: 88/100
Potential: 90+/100