Robert, André: Collection d’Auteur 1996

andre-robert-collection-d-auteur-1996[English] Made from 100% chardonnay. Pale golden color of a young chardonnay with sophisticated sparkle made of pinhead bubbles, nice tears on the glass. In the nose, we get walnuts cream, candied lemon, citrus with zest, myrrh, algae, peanut oil, lily, honeysuckle, sea breeze and chalk. In the background we get immature white berries, lemon oil, pear and a hint of vanilla. After some time in the glass came apple, rhubarb,  feuilleté de fraise (strawberry cake) and mild cigar tones. This is clearly Mesnil. The mouthfeel is extremely expressive. On the palate we get apple, rhubarb, apricot, lemon with zest and smokiness. On the mid palate we have mineral tones with crushed rocks, graphite and mild spices such as nutmeg and saffron. Pretty austere in character. The finish is immense with walnut and youthful acidity of lemon and kiwi, reminiscent of young Meursault of Coche-Dury. The acidity feels like a laser beam on the tongue. This is an extremely fine champagne, pure finesse. Blind I would swear that this is Salon. This champagne is still very young and can easily mature for dozens of years. La grande classe.

[NL] Gemaakt van 100% chardonnay. Lichtgouden kleur van een jonge chardonnay met een uiterst verfijnde pareling van speldenkop bubbeltjes, mooie tranen in het glas. In de neus krijgen we walnotencrème, gekonfijte citroen, citrus met zeste, mirre, algen, arachide-olie, lelie, kamperfoelie, zeebries en krijt.  Op de achtergrond krijgen we onrijpe witte besjes, citroenolie, peer en een zachte vanilletoets. Na enige tijd in het glas kwam er appel, rabarber, feuilleté van aardbeien en zachte sigaartonen.  Dit is onmiskenbaar Mesnil.  Het mondgevoel is uitermate expressief. In de smaak krijgen we appel, rabarber, abrikoos, rokerigheid en citroen met zeste. Op het middenpallet krijgen we minerale tonen met steentjes, grafiet en milde kruiden als muskaatnoot en saffraan. Vrij streng van karakter. De finale is immens lang met walnoot en jonge zuurtjes van citroen en kiwi, smaken die doen denken aan jonge Meursault van Coche-Dury. De zuren zijn zo direct als een laserstraal.  Een uiterst fijne champagne, pure finesse. Blind zou je zweren dat dit Salon is. Deze champagne is echt nog piepjong en kan nog tientallen jaren rijpen. La grande classe.

Rating: 93/100
Potential: 95/100