Bouchard, Cédric: Roses de Jeanne – Côte de Val Vilaine 2012

rdj-val-vilaine-2012[English] Made from 100% Pinot Noir. Yellow golden color with a very refined and mild effervescence. Very expressive nose of crunchy Granny Smith, walnut, ash, slate, granite, nashi pear, red berries, iodine, flint, dried geranium, myrrh, a smoky stony minerality and slightly some butter. 5 days later, the nose had evolved with nutmeg, fried onions and even some goose fat as well as lovely citrus fruits, bramble berries and smoke. The mouthfeel is soft and has an impeccable structure. This is bursting of dynamics. On the palate we get bright citrus with exotic overtones of cherimoya and physalis with parsnip crisps and zest of grapefruit and lemon giving it a nice tension. On the long finish we get bramble berry and lemon with half-baked bread, crackers and an echoing, almost woody spiciness. Nicely dry. Unbelievable what Cédric Bouchard can accomplish by letting just the terroir speak for itself without using barriques. I gave this wine the nickname “The Mineral Explorer,” a journey of new tastes and flavors. A great wine to drink young. Perfect as an aperitif or with complex gastronomical dishes. Highly recommended.

[NL] Gemaakt van 100% Pinot Noir. Geelgouden kleur met een zeer fijne, zachte pareling. Zeer expressieve neus van krokante Granny Smith, walnoot, as, leisteen, graniet, nashi peer, rode bessen, jodium, vuursteen, gedroogde geranium, mirre, een rokerige stenige mineraliteit en lichtjes wat boter. 5 dagen later was de neus geëvolueerd met muskaatnoot, gefruite ajuin en zelfs wat ganzenvet samen met prachtig citrusfruit, bramen en rook. Het mondgevoel is zacht en heeft een perfectionistische structuur. Dit barst van de dynamiek. In de smaak krijgen we helder citrusfruit met exotische ondertonen van cherimoya en fysalis met chips van pastinaak en zeste van pompelmoes en citroen die zorgen voor spanning. In de lange finale krijgen we braambes en citroen met half afgebakken brood, crackers en een nazinderende, quasi houtachtige, kruidigheid. Mooi droog. Ongelooflijk wat Cédric Bouchard kan bereiken door het terroir te laten spreken en geen barriques te gebruiken. Ik gaf deze wijn de bijnaam “The Mineral Explorer”, als een ontdekkingsreis naar nieuwe geuren en smaken. Een grote wijn om jong te drinken als aperitief of bij complexe gastronomie. Absolute aanrader.

Rating: 91/100