Lassalle, J.: Blanc de Blancs 2005

lassalle-bdb-2005[English] Made from 100% Chardonnay. Light golden color with nice intensity, fine bubbles, beautiful tears and very nice mousse. Grand aroma of custard, Doyenne de Comice pear, dried grapes, ginger syrup, a hint of woodland earth and bread crust. The aroma is very balanced. After a little longer in the glass came rainwater (which I usually associate with Chardonnay from Cramant but here comes the Chardonnay from the Montagne de Reims), rosehip and tobacco. The mouthfeel is unctuous but has a lot of dynamics. On the palate we get beautiful pears, citrus, creamy pastry, smoky minerality and soft yeast. The acidity is gorgeous. The finish lingers the pear and minerality, together with a zesty bitter and blond tobacco. Delicious! This wine clearly has cellaring potential and wide gastronomical posibilities. Recommended.

[NL] Gemaakt van 100% Chardonnay. Lichtgouden kleur met mooie intensiteit,  fijne pareling, mooie tranen en zeer mooie mousse. Groots aroma van crême patissière, Doyenné de Comice-peer, krenten, gembersiroop, een hint van bosgrond en broodkorst. Het aroma is zeer uitgebalanceerd. Na wat langer in het glas kwam er regenwater (wat ik meestal met Chardonnay uit Cramant associeer maar hier komt de Chardonnay uit de Montagne de Reims), rozenbottel en tabak. Het mondgevoel is zalvend maar heeft veel dynamiek. In de smaak krijgen we prachtige peren, citrusfruit, romige patisserie, rokerige mineraliteit en zachte gisten. De zuren zijn schitterend. De finale zet de peer en mineraliteit verder samen met een licht “zestig” bittertje en blonde tabak. Delicieus! Deze wijn heeft duidelijk een groot bewaarpotentieel en gastronomische mogelijkheden. Aanrader.

Rating: 84/100
Potential: 89+/100