Launay, Pierre: Grande Réserve

pierre-launay-grande-reserve[English] Made from 50% Chardonnay and 50% Pinot Noir. Lovely nose of bakery with baguette, butter cream, brioche, vanilla and baker’s yeast along with baked Reinette apple and blond tobacco. Gold color with moderately refined effervescence. The mouthfeel is silky smooth and has lots of body. In the attack we get white pepper followed by baked apple, orange marmalade, blueberry, honey, tea, butter and some milk chocolate. The finish is quite long with apple acidity and a tip of charcoal. Unfortunately it burns slightly in the throat. This is not perfect balanced Champagne but just fun to drink.

[NL] Gemaakt van 50% Chardonnay en 50% Pinot Noir. Mooie neus van bakkerij met baguette, crême au beurre, brioche, vanille en bakkersgist samen met gebakken reinette appel en blonde tabak. Gouden kleur met matig verfijnde pareling. Het mondgevoel is zijdezacht en heeft veel body. In de aanzet krijgen we witte peper gevolgd door gebakken appel, sinaasappelmarmelade, blauwe bes honing, thee, boterigheid en wat melkchocolade. De finale is vrij lang met appelzuren en een puntje houtskool. Brandt helaas lichtjes in de keel. Dit is geen topgebalanceerde Champagne maar gewoon fun om te drinken.

Rating: 79/100