Bollinger: Grande Année 2004

bollinger-grande-annee-2004[English] *tasted 3 times with bottle variation* Light youthful yellow color with refined effervescence. Made of 66% Pinot Noir and 34% Chardonnay. Deep aroma of autolytic yeastyness with beeryeast character, chalky minerality, butter, coffee, beer yeast, red apple, oranges, white flowers, with undertones of musk and acacia honey. A second glass reveals dried ginger and roasted almonds. The mouthfeel is rich and creamy. On the palate we get Reinette apple and hazelnut with biscuits together with a touch of rhubarb, baked pear, peach and apricot with beautiful infusion of wood with some vanilla and a dense yeastyness. It finishes rather long with some blood orange, chalk and biscuits. This is a masculin Bolly in a rather dark style (for me this is the true nature of Bollinger). If you’re seeking more freshness then you have to buy it in Magnum because it has apple-lemon driven acidity with oystershell minerality on the finish. For me this is one of the richest wines made in 2004 and I would love to retry it within 10-15 years. At this stage it is a wine to pair with game poultry with mushrooms. Recommended in bottle and Magnum.

[NL] *3 keer geproefd met flesvariatie* Lichte, jeugdige gele kleur met verfijnde pareling. Gemaakt van 66 % Pinot Noir en 34 % Chardonnay. Diep aroma van autolytische gisten met biergist, krijtachtige mineraliteit, boter, biergist, koffie, rode appel, sinaasappel, witte bloemen  met een ondertoon van muskus en acaciahoning. Een tweede glas onthult gedroogde gember en geroosterde amandelen. Het mondgevoel is rijk en romig. In de smaak krijgen we Reinette appel en hazelnoot met koekjes samen met een vleugje rabarber, gebakken peer, perzik en abrikoos met een mooie infusie van hout met wat vanille en een dichte gistigheid . Vrij lange finale met wat bloedsinaasappel, krijt en koekjes. Dit is een mannelijke Bolly in een vrij donkere stijl (voor mij is dit de ware aard van Bollinger). Als u op zoek bent naar meer frisheid dan moet je het kopen in Magnum. Deze heeft meer appel – citroen gedreven zuren met oesterachtige mineraliteit in de finale. Voor mij is dit een van de rijkste Champagnes gemaakt uit 2004 en ik zou deze graag opnieuw proberen binnen 10-15 jaar. Een wijn om te serveren met wild gevogelte met paddestoelen. Aanbevolen in fles en Magnum.

Rating: 92/100
Potential: 94/100