Hatt & Söner: Oger 2005

hatt-soner-oger-2005[English] Made of 100% Chardonnay from Oger Grand Cru. Pale yellowgolden with very fine bubbles. On the nose: ripe Indonesian banana, tangerine, tamarind paste, flowery honey, lady fingers biscuit, pineapple, a touch of mango (without petrol scent), almond. After a while in the glass an extraordinary peculiar aroma revealed itself: unmistakable lobster with frangipane cake. The mouthfeel is rich and rounded. On the palate we get delicious Reinette etoilé apple together with some plump banana, light flowery honey, almond and some noticable botrytis tones with a light saltyness and retro-olfactive lobster taste. This is something we never experienced in a wine before. It misses polished refinement but still revocates interest. The finish is long and has ripe citrus acidity. Recommended. No price info

[NL] Gemaakt van 100% Chardonnay van Oger Grand Cru. Bleke yellowgolden met zeer fijne belletjes. Aan de neus: rijpe Indonesische banaan, mandarijn, tamarinde pasta, bloemenhoning, lange vingers koekjes, ananas, een vleugje mango (zonder petroleumgeur) en amandel. Na een tijdje in het glas openbaarde zich een buitengewoon eigenaardige geur: onmiskenbare kreeft met frangipane taart. Het mondgevoel is rijk en afgerond. In de mond krijgen we heerlijke Reinette Etoilé appel samen met wat mollige bananen, lichte bloemenhoning, amandel en wat merkbare botrytistonen met een lichte zoutigheid en retro-olfactieve kreeftsmaak. Dit is iets wat we nog nooit in een wijn hebben meegemaakt. Het mist verfijning, maar blijft interesse opwekken. De afdronk is lang en heeft rijpe citruszuren. Aanbevolen. Geen prijsinformatie

Rating: 82/100