Savart, Daniel: Expression 2006

[English] Made of 40% Chardonnay and 60% Pinot Noir. Disgorged: december 7th 2011. No dosage added. Nice light golden color with very refined effervescence. On the nose: dandelion, orange blossom, lemon, lemon balm,  dried ginger, white pepper, almond and a herbal infusion. Very light perfumed and refined. It is less tight than I would have expected. It has body and nice vinosity with creamy textures (without malolactic fermentation). On the palate we get pure citrus with chervil, lemon curd and Rein Claude plum. On the mid palate: pine nut. The finish is very long with roasted nuts. The acidity is not too sharp and the wood is beautifully interwoven. This Champagne is a phenomenal Brut Nature full of dynamics. Highly recommended but rare: only 300 bottles made.

[NL] Gemaakt van 40% Chardonnay en 60% Pinot Noir. Gedegorgeerd de 7de December 2011. Geen dosage. Mooie lichtgouden kleur met zeer fijne pareling. Aroma van paardenbloem, oranjebloesem, citroen en citroenmelisse, gedroogde gember, witte peper, amandel en een herbale infusie. Zeer luchtig geparfumeerd en geraffineerd. In de mond is deze wijn veel minder strak dan verwacht met mooie vinositeit, body en (zonder malolactische fermentatie) romigheid. In de smaak krijgen we zuiver citrusfruit met kervel, citroencrème, en Reine Claude pruim. In het middenpallet proef ik pijnboompitten. De finale is immens lang met gebrande nootjes. De zuren zijn niet te scherp en het hout is prachtig geïntegreerd .Deze Champagne is fenomenaal in het Brut Nature genre, boordevol dynamiek. Een absolute aanrader maar zeldzaam: slechts 300 flessen gemaakt.

Rating: 90/100

Add a Comment