Charlemagne, Guy: Mesnillésime 1999

[English] Made of 100% Chardonnay. Light golden color with regular effervescence and nice mousse.  The nose starts with green aromas like: fern, mint and spring oignon followed by typical Mesnil walnut, dried fruits, citrus, pronounced pomelo, quince, ginger, chichory root, chalk, minerals with pencil lead and a little bit toast. Creamy and vinous mouthfeel with notion of wood and clearly with malo. In the taste: dried fruits (apricot, papaya, mango), pomelo, lemon zest, butterscotch and “oxidized” pineapple giving a slightly metallic touch. Very long but very dry finish with walnut, tobacco, nougat and lingering citrus acidity. This wine  does not show the overdrive fruity (often disturbing) characteristics of the 1999 vintage. If this wine would have microbubbles and an impeccable mouthfeel I would have guessed blind that it was Salon. Drink now, almost at its peak. Recommended for connoisseurs.

[NL] Gemaakt van 100% Chardonnay. Lichtgoude kleur met regelmatige pareling en mooie mousse. In het aroma krijgen we een aanzet van groen: varen, munt, het groen van pijpajuin gevolgd door dat typisch Mesnil walnoot, gedroogd fruit, citrus, uitgesproken pomelo, kweepeer, gember, chichorei, kalk, mineralen met potlood en een beetje toast. Romig en vineus mondgevoel met notie van hout en heeft duidelijk malolactische fermentatie ondergaan. In de smaak: gedroogd fruit (abrikoos, papaya, mango), pomelo, citroenzeste, boterbabbelaar en een puntje”geoxideerde” ananas die een lichte metaalsmaak geeft. De finale is zeer lang maar droog met walnoot, tabak, nougat en lang aanhoudende citruszuren. Deze wijn heeft niet de karakterstieken van een wijn uit 1999 zoals overdreven fruit en lompe balans. Als deze wijn een zeer fijne pareling en een perfect mondgevoel zou hebben dan had ik, mocht ik deze wijn blind hebben geproefd, gezegd dat dit een Salon was. Nu drinken want zijn top is haast bereikt. Aanrader voor kenners.

Rating: 90/100

Add a Comment